Ok, więc teraz moja kolej. Chyba to dobry moment aby się ujawnić! Otóż I have a dream! Ale po kolei.
Jakieś półtora roku temu w mojej głowie zaczęły tworzyć się wizje dotyczące nowej wersji GTG. Ponieważ byłem wtedy bezrobotny to miałem wiele wolnego czasu. Jak się okazuje, zbyt wiele.
Teraz z perspektywy czasu jaki upłynął od zakończenia tego projektu mogę powiedzieć, że bardziej jest to facelifting niż rewolucja. Zostałoby wszystko łącznie z punktami za aktywność z tymże jednak doszłoby do denominacji. Wszystko przez to że niektórzy mają ich tysiące i nie wiadomo w sumie po co. Strona główna wzbogacona zostałaby o Modern User Interface (oh jakie modne nazewnictwo). Ja obrałem kafelkowy (blokowy) układ, ze względu na to że wygodnie mi się przegląda strony w tym układzie na telewizorze czy urządzeniach z dotykalskim ekranem. Myślałem nad wyrzuceniem opcji kolorowych nicków i ustawianiu różnych rang, niech wszyscy będą równi.
Dobra, teraz najlepsze. Jeśli ktoś nie widzi obrazka:
TOP STRONY: zmieniające się tło, po lewej blok [panel usera] gdzie może sprawdzić wiadomości, edytować konto (rozwijalne opcje po kliknięciu na niebieską belkę); poniżej GTARADIO z losowymi kawałkami i odnośnikami do działu gdzie są odsyłacze do przesłuchania (spotify, itunes, youtube); NETWORK NEWS z nagłówkami newsów z KIKOO i Rockstar98; INTEGRITY 6.0 czyli shoutbox - limit znaków 500 dla użytkowników ze stażem do 6 mcy, 1000 ze stażem pow 6 mcy, tam znalazłyby się odnośniki do srejsbuka, twiterka i timśpika. Nie wiem czy jest sens dawać odnośnik na kanał irc, ale w tej kwestii niech się wypowiedzą stali bywalcy.
Jedziemy dalej...
REKLAMA: mało irytujący baner przed właściwą treścią w który należałoby kliknąć i nic więcej. Żadnych reklam pomiędzy newsami
TREŚĆ WŁAŚCIWA: po lewej menu podzielone na dwie części, po środku pokaz losowych screenów z galerii (po kliknięciu w hejdżdi); na środku przyciski nawigacyjne w układzie podobnym jak dotychczas tylko że większe, żeby można było paluchem trafić. Wywalona opcja [HOMIE] bo czas już dawno się skończył. Zamiast tego [SKLEP] a w nim oferta gier z aktualnymi promocjami i ewentualnie gadżety związane z GTG. No i ulepszona szukajka. Poniżej njusy w układzie 4 do 1. Każdy njus zamiast komentarza otrzyma nowy przycisk [+] coś jak "lubię to" na fejsbuku, gdyż wiele osób czyta a nie chce im się komentować. Klikalny dla zalogowanych, dla niezalogowanych captcha. Zaplusować można tylko raz. Ewentualnie zamiast tego mechanizm wyświetleń newsa. Pod newsami przerywnik - wielofunkcyjny baner który zawiera sondę, polecane serwisy i buttony, oraz ogłoszenia duszpasterskie.
Pod newsami głównymi NOWOŚĆ! Znane z dawnego kikoo - GTATHEGAME.TV, gdzie obejrzeć będzie można wszystkie trailery, oraz filmy związane z GTA - zarówno te oficjalne jak i nie. Obok TV jeszcze cztery starsze wiadomości.
STOPKA: Podgląd na zalogowanych użytkowników, statsy i inne duperele.
Moja druga wizja artystyczna to projekt który powstał na bazie ubiegłorocznego zakładający nieco większą rewolucję. Znika dotychczasowy układ, wszystko dostępne z górnej belki. Jeśli ktoś zauważył - zniknął dział pliki. Wszystkie ciekawe pliki które można ściągnąć byłyby aktywne w danej kategorii (GTA V, IV, VC etc). Pod belką menu panel sterowania zawierający NETWORK NEWS, INTEGRITY I GTA RADIO (funkcjonalne jak w poprzednim projekcie). Obok okrojony panel użytkownika, wprawne oczy zauważyły brak punktów doughz. Nie ma też rozbudowanych opcji edycji takich jak ranga, kolor nicku, zainteresowania. Zostaje imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, urodziny, kontakt i dane dot. multiplayer (SocialClub, PSN ID itp.). Oprócz tego pojawia się odnośnik do Social Clubu. Zamysł jest taki, żeby GTG wykrywało czy jest się zalogowanym czy nie. Jeśli tak zamiast (ZALOGUJ SIĘ) byłoby (ZAPRASZAMY) czy coś w tym stylu i link do profilu w SC który jest powiązany z profilem GTG. Poniżej belka z powiadomieniami dla użytkownika.
TREŚĆ WŁAŚCIWA: Newsy w stylu kafelkowym. Rozmiar bloków stały, treść więc nieco okrojona. Cała treść pokazywałaby się po kliknięciu w osobnym bloku na całą stronę (jak obecnie na kikoo). Układ 4:1. Poniżej newsów galeria screenów gdzie losuje się losowy screen co jakiś czas i po kliknięciu dostępny w HEJDŻDI. Obok banner z sondą, polecanymi serwisami i partnerami a także z ogłoszeniami parafialnymi. Dalej GTATHEGAME.TV gdzie obejrzeć będzie można wszystkie trailery, oraz filmy związane z GTA - zarówno te oficjalne jak i nie. Obok TV jeszcze cztery starsze wiadomości.
Poniżej pojawia się nieaktywna opcja jeszcze starszych newsów (generowane do 15 newsów, dostępne po rozwinięciu oraz odnośnik do archiwum) - wszystko po kliknięciu w WIĘCEJ INFORMACJI.
STOPKA: inwigilacja zalogowanych i inne duperele
Uff... Mam nadzieję że to wszystko i niczego nie pominąłem. A teraz wybaczcie, bo za godzinę mam być w robocie, a ja jestem jeszcze w piżamie, chce mi się niemiłosiernie srać, a w radiu trąbią o korku jak 150.
PS. W tamtym roku myślałem o rozszerzeniu strefy rozrywkowej nJoy np. do gry w karty (oczko, poker) i jednorękiego bandytę i chciałem nazwać to wszystko Caligula's Palace tak jak w San Andreas, ale po głębszym zastanowieniu się dochodzę do wniosku że chyba nie wiele osób by w to grało...