Witam wszystkich zainteresowanych możliwością odpowiedzenia na moje (może dziwne) pytanie...
Czy Windows XP obsłuży 4gb pamięci RAM?
Pytam bo słyszałem już, że XP to góra 3gb pociągnie i że z systemów "do domu" jedynie Vista to potrafi, a jak jej nie chcę to jestem skazany na Windows Server 2003 i wyżej.
ja mam win xp x64 - dziala duzo szybciej niz 32, aplikacje chodza wysmienicie, gorzej ze sterownikami - starsze sprzety nie maja odpowiednio przystosowanych sterownikow, ale da sie przezyc. z tego co pamietam, to x64 obsluguje ponad 80gb ram czy cus...
Na chwile obecną radze ci kupić 3 gb, a ten jeden zawsze możesz dołożyć. Nie będziesz musiał bawić się w visty czy tam XPkami64bit.
Poza tym, jeszcze daaaleka droga przed nami jak będzie coś wymagało 4 gb. A i tak jeżeli będziesz miał 3 czy 4 gb to żadnej różnicy nie będziesz czuł.
Ps. Na XP64 niektóre gry czy aplikacje mogą ci nie działać właściwie...
Znaczy jeśli chodzi o ten RAM 4gb to ja tak trochę w przyszłość wybiegłem - narazie maszynka bedzie miała 2gb, ale powoli trzeba bedzie sie przygotowywać, gdyby panowie w r* zdecydowaliby sie wydac GTA IV na PC :D
Nooby.
Systemy 32-bitowe bez rozszerzenia jądra z psychicznym adresowaniem pamięci obsłużą dokładnie 4294967296 bajtów pamięci, co przekłada się na 4gb. Zależnie od ilości zaisntalowanego sprzętu, procesor wraz z chipsetem muszą zaadresować każdy sprzęt, dlatego nigdy nie zaadresuje pełnych 4gb. Jeden zobaczy 3,75gb - inny 3,2gb.
Systemy 64-bitowe obsłużą już 18446744073709551616 bajtów, czyli 17 179 869 184 GB, czyli 17 tysięcy petabajtów pamięci.
Zarówno w XP jak i w Viście można włączyć psychiczne adresowanie pamięci, ale mija się to z celem.
Systemy 64-bitowe nie odpalą szybciej aplikacji 32-bit, czyli znacznej większości. Są one uruchamiane przez WoW64 - Windows on Windows 64. Nie działają ani wolniej ani szybciej niż na starym systemie.
XP jako stary system zza czasów 128mb pamięci wszystko co sięda ładuje do pliku wymiany na dysku - koszmarne zarządzaznie pamięcią, które strasznie zamula komputer przy korzystaniu z wielu aplikacji na raz.
Vista WRESZCIE wykorzystuje całą pamięć dostępną w komputerze jak należy.
Jeżeli chodzi o użyteczność 4gb, to nawet geekom, którzy w komputerze widzą tylko gry się juz przydaje (Assassins Creed - zalecana ilość pamięci to 3GB).
Cholernie przydatna jak pracujesz ze zdjęciami, a tym bardziej filmami, czy nawet muzyką i masz kilka(-naście) aplikacji na raz.
Ja myslę nawet o 8gb, by wyłączyć plik wymiany.
Obecnie forum przegląda 238 gości oraz 0 z 6677 zarejestrowanych użytkowników Razem: 238 · Najwięcej (1845): 21.08.2015
Napisano 25244 (+9697) postów w 1849 tematach z 114 ankietami