rp: 20840 skąd: Vice City
Witam, w tej lokalizacji:
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc znajduję się plik "hosts", służy on do blokowania dostępu poszczególnych stron, Np wpisujemy:
127.0.0.1 wp.pl
127.0.0.1 google.pl
I już za nic wchodząc na te strony się z nimi nie połączymy.
Czy jest jakaś komenda którą możemy w pliku hosts wpisać i zablokować cały internet ale jednocześnie zezwalając na łączenie powiedzmy tylko z dwoma stronami? np. wp i google. Jeżeli nie ma takiej komendy to czy w inny sposób możemy zablokować cały internet zezwalając na łączenie tylko z kilkoma stronami? Jakoś ustawić można to w Windowsie czy są specjalne programy?
Chcę osiągnąć coś co niektóre szkoły, lotniska robią. Blokują cały internet umożliwiając tylko wejście na stronę szkoły czy lotniska.
Plik hosts faktycznie nie służy do blokowania stron tylko do ustalania adresów IP dla wybranych domen. 127.0.0.1 oznacza localhost. Przedstawione przez Ciebie wpisy karzą szukać systemowi Google'a i WP na Twoim komputerze zamiast odpytywać serwery DNS.
Co do ograniczeń to zależy co chcesz osiągnąć. Chodzi Ci tylko o przeglądarkę (blokada www) czy o cały ruch sieciowy (poczta, ping)? Jeśli to pierwsze to powinien wystarczyć tryb kiosk dostępny w niektórych przeglądarkach. Jeśli chodzi o cały ruch to nie mam teraz pomysłów, ale mogę później poszukać. Na pewno znajdzie się jakiś soft.
rp: 20840 skąd: Vice City
Chcę po prostu zablokować cały internet, jak w szkołach np. że dało by się wchodzić tylko na jedną stronę, tak jak niektóre szkoły mają że tylko strona szkoły chodzi. I nie pytajcie po co mi to.
W każdym razie szukałbym właśnie czegoś wśród filtrów rodzinnych. Taki soft ma zazwyczaj funkcję blokowania stron i powinien być zabezpieczony hasłem. Inna sprawa, że jak się ktoś uprze to każdą blokadę można ominąć.
Cały dzień przesiaduje z dupą przed telewizorem i zapewne w.k.u.r.w.i.a się jak ktoś z domowników usiądzie sobie przed kompem z chęcią obczajenia kilku filmików na youtube. Pips z lagami = KLIK
Zgadłem?