Hej, szczerze powiedziawszy ten temat to raczej okrzyk rozpaczy i zew wspomnień, ale nic nie poradzę na to że jestem sentymentalny...
Pamiętacie może za czasów Wasyla i janta był serwer PRS, kto w niego grał, są tu tacy ludzie?
No więc, chciałbym sobie i wam do użytku prywatnego stworzyć PDF'a do pobrania za darmo opis gry rpg, żebyśmy mogli sobie w domu pograć w cichym kątku i powspominać stare czasy. W załączniku wrzucam swojego pdf'a którego wygenerowałem w chacie gpt razem z informacjami do jakich doszedłem z archiwum starych stron polish-rp.pl czyli wayback machine. Dzięki niemu nawet dowiedziałem się ze ja, Nick Mahone, i mój wierny wój, Alex Mahone, zapisaliśmy się w historii internetu roleplayowego. Ale do rzeczy.
Pożegnania wasyla janta i dvl
https://web.archive.org/web/20071130024647/http://www.polish-rp.pl/
Fragment forum:
https://web.archive.org/web/20071028152053/http://www.polish-rp.pl/
No więc, potrzebuję jak najwięcej informacji o tym jak wyglądał roleplay i jak z punktu widzenia mechaniki tekstowego RPG można by go odtworzyć. Liczę na wszelkie informacje, ale jeśli myślicie że chciałbym robić to tylko papierowo, to się mylicie. Jeśli wszelkie LLM'y i chatygpt rozwiną się tak jak się rozwijają, będzie można w przyszłości wrzucić takiego PDF'a do chata, i on na podstawie tego będzie nam generował dalszą rozgrywkę tekstową - i to mnie najbardziej ciekawi. Wtedy będziemy mogli wymieniać się tekstami z własnych zabaw, zupełnie jak za starych czasów, kiedy wymienialiśmy się na forum tekstami z basha. W linkach macie też zapisane logo prs, więc jest co wspominać. Nie mniej, będę czekał =)) .
Tutaj macie moją póki co zabawę w prs z chatemgpt. bawiłem się pół dnia, było wyśmienicie. ale sam chatgpt nie jest tak losowy i przypadkowy, więc trzeba to skomplikować =) .
https://drive.google.com/file/d/1LDIO3ZPGk64wtJcbbTkXnl8OLyEC7rPh/view?usp=sharing
O w mordę, aleś popełnił książkę 😮 Ja tam nigdy nie brałem udziału w tych zabawach z RP (w jakiejkolwiek formie), więc raczej nie pomogę. Ale fajnie czasem zajrzeć w stare śmieci i powspominać TAMTĄ Scenę. A i podoba mi się pożegnanie Dvl'a. Takie oszczędne i konkretne 👍 Powodzenia w dalszych poszukiwaniach Zdzichu!
Grałem w 1 edycję Warhammer Fantasy Roleplay wiele lat temu, tak +20. Potem przy okazji organizowania się w fandomie Star Wars i konwentów grałem w roleplay w tych właśnie klimatach. Czasem, ze względu na odległość, spotykaliśmy się na komputerowym chacie i tam opracowywaliśmy rozgrywkę. Wiadomo, że różniła się od gry na żywo, tam powstał np. sposób opisywania czynności używając < >. Potem ten sam system zaimplementowałem do SAMP.
W multi GTA zacząłem grać na serwerach DM, będąc najpierw w klanie DC_, potem zaś przerzuciłem się na zagraniczne serwery RP, Godfather i Valhalla. Następnie byłem pierwszym graczem pierwszego serwera RP w Polsce, czyli gtasite n7, to było 1 czy 2 sierpnia już nie pamiętam, 4.20 rano wystartował, a ja tam "przypadkiem" wpadłem o 4.50. I tak to się potoczyło, grałem lub bywałem, w jakiś proporcjach, na większości z nich, które później powstały tj. PRS, PRP, LRP, LSRP, ARP itd. Na tych późniejszych typu Mrucznik już nie.
Zasugerowałem wspomniane opisywanie czynności, które powstało jako /me. Później zresztą sam byłem administratorem, moderatorem i/lub liderem frakcji.
Przypomniałeś mi teraz o mafii, którą prowadziłem na n7 i znalazłem nasze grupowe forum z 2007 roku
Niektóre wątki są przezabawne z perspektywy czasu hahaha:
Cytat: witam
Opowiem wam o akcji która wydarzyła sie w naszej dyskotece w Ls w Allahambrze .Przyjechałem do All.. z innymi członkami rodziny Cosy Nostry zaplanowaliśmy , że zrobimy imprezę na graczy . Napisaliśmy na /ad ludzie zaczęli przychodzić i płacić za wstęp oraz za drinki było fajnie dopóki nie przyjechała Ykz która zaczęła w nas strzelać , ale to krótko trwało ponieważ szybko opanowaliśmy całe zamieszanie i ludzie oraz policja mogli dalej cieszyć wspaniałą zabawą
Cytat: Postanowiliśmy z Jerry'm Corneliusem, jego bratem Jonnym i Albertem Salierim odwiedzić naszego "kumpla" Taizo_Ramizera, który siedział w więzieniu stanowym (krótko mówiąc Area 51). Tam zastaliśmy helikopter medyków i karetkę. Nagle patrzymy, wybiegają capo Yakuzy. Okazało się, że do Ramireza przyjechały jego liżodupy. Zaraz oczywiście wysiedliśmy z naszego połyskującego, czarnego Eleganta i zaczęliśmy nawalać. Ziemia była usłana trupami. Padł under boss, z pięciu capo, consigliere i oczywiście z dziesięciu soldierów. Padli moi byli kumple jak Kenji i Kazuy Mitsuma. Szczęśliwie - z mojej ręki. Pobojowisko było tam wielkie. Zginęlibyśmy, ale uleczał nas pewien medyk Jon_Marley. Wyciągnąłem na koniec akcji 100 000$ z portfela i dałem mu za służbę. Okazało się, że nasi koledzy rozeszli się po całej bazie wojskowej. Łaziliśmy i ciągle natykaliśmy się na jakiegoś skośnookiego palanta. Oczywiście - wszyscy padali jak muchy. Na koniec odjechaliśmy z piskiem kół i wypiliśmy sobie kieliszeczek Absolwenta w klubie Jizzy. Po raz kolejny zademonstrowaliśmy potęgę Cosy Nostry.
No to czuję się wywołany do tablicy :)
Nawet nie myślałem, że komukolwiek będzie się chciało jeszcze tamte czasy wspominać, albo nawet pamiętać Zdarza mi się myślami do tych czasów zawędrować i darzę je sentymentem.
Z racji, że jestem chomikiem chyba gdzieś miałem na jakiś płytach CD ponagrywane skrypty do tego serwera role play. Ale to musiałbym się dokopać w garażu do kartonów. Podobnie z mapkami do MTA (chociaż je znalazłem właśnie na dysku zewnętrznym).
Więc na upartego może jest szansa nawet to odpalić.
Z samej strony GTAFilms chyba mi nic nie zostało, ale swoje filmiki wrzuciłem na stronę http://gtafilms.wasyl.info
Takkk. Grało się. Zaczynałem z wasylem chyba na jego pierwszym serwerze. Pamiętam, jak wpierdolił mi warna, bo mu uciekałem i nie mógł mi mandatu wystawić za jakieś przewinienie ***owe rp, tak nawiasem, Wasyl xD . Ach, ależ to była świetna zabawa, która trwała miesiące. Szkoda, że nie pamiętam jak moja postać się nazywała. Właściwie było ich kilka. Pamiętam, że byłem generałem wojska na chyba największym serwerze RP Masa świetnych akcji i wspomnień
+++ EDIT (21.01.2025 21:42):
Zajebiste screeny, Don Wasyl Masa wspomnień. Pamietam Krzycha_Kolke. Nawet przez jakiś czas gadaliśmy ze sobą na gg sporo.
"Szkoda, że nie pamiętam jak moja postać się nazywała. Właściwie było ich kilka. Pamiętam, że byłem generałem wojska na chyba największym serwerze RP "
Znalazłem moderatora działu armii na linku z wayback machine jakiegoś Rafael_Santi. może to ty? =) .