Dawno mnie tu nie było ;o
Mam pewien problem związany z Windowsem 10 i Linuxem Mint XFCE (a wcześniej Xubuntu, Mint Cinnamon), ale może od początku, bo będzie długo ;)
Na swoim leciwym już laptopie Lenovo Z50-70 miałem zainstalowanego Windowsa 10 Home i wkurzony przez jego bardzo mało wydajne działanie na standardowym dysku HDD 1TB, jakiś czas temu zainstalowałem obok niego Linuxa Mint Cinnamon. W związku z tym na dysku poprzesuwały się partycje, zrobiła się też dodatkowa rozruchowa partycja, tzw. UEFI.
Wszystko działało w sumie bez zarzutu, Grub pojawiał się za każdym razem, niezależnie od tego jaki system wybrałem.
Ale, żeby jeszcze sobie go przyspieszyć, to zamiast Minta, zainstalowałem Xubuntu i powolutku go konfigurowałem, żeby zminimalizować sobie niedogodności sprzętu.
Wszystko trwało dobrze, dopóki nie postanowiłem zrobić migracji z dysku HDD na SSD, też 1TB.
Jako iż narzędzia linuxowe miały problem z przeniesieniem partycji Windowsowej z powodu rzekomych błędów na dysku, których nawet systemowy CHKDSK w najgłębszym możliwym skanowaniu nie potrafił ani odnaleźć, ani naprawić, musiałem do skopiowania partycji użyć MultiTool Partition Wizard 10 (nowsza wersja każe sobie dopłacić za to).
I niby wszystko było dobrze, jednak coś się stało nie tak, bo za pierwszym razem, już po przepięciu nowego dysku i wyborze w Grubie Xubuntu, system ten coś namieszał w UEFI, bo po ponownym uruchomieniu, BIOS tak jakby nie widział żadnej partycji.
Pojawia się tylko:
Cytat:
Checking media...
A za chwilę jest komunikat, że nie wykryto żadnego systemu, nawet przez UEFI ipv4 ipv6. Jednocześnie po tym komunikacie w Biosie zmienia się kolejność bootowania na:
Cytat:
Windows Boot manager
Xubuntu
DVD-RW
USB
UEFI IP itd.
Więc po restarcie normalnie ładuje się Windows 10. Co ciekawe, gdy zmienię kolejność bootowania w BIOS-ie nadając Xubuntu jako pierwsze, to ponownie pojawia się ekran Grub i wybierając z niego Windows Boot Manager, nie zmienia on żadnych ustawień. Problem jest tylko, gdy wybiorę Xubuntu, bo pozwala tylko na jednorazowe uruchomienie tej dystrybucji Linuxa.
Myślałem, że może aktualizacja Gruba w konsoli Xubuntu, lub zainstalowanie go jeszcze raz (ostatecznie zmieniłem Xubuntu na Linux Mint XFCE Edition) pomoże. Niestety nic z tych rzeczy.
W BIOS-ie mam ustawiony Boot na tryb UEFI. Sprawdzałem, czy Fast Boot ON/OFF, oraz Secure Boot ON/OFF coś zmienia, lecz w tym przypadku żadnej różnicy.
Partycja UEFI jest w systemie FAT32 i ustawiałem ją jako rozruchową w narzędziu DISKPART, w trybie awaryjnym z wierszem polecenia w Windowsie (w nadziei, że ponowne ustawienie coś poprawi). Niestety niczego to nie zmienia i nadal problemy są w momencie wyłączania, lub restartu Linuxa.
Nie mam już pojęcia, jak to naprawić.