rp: 18079 skąd: Vice City
Z racji tego, że tematy w którym mógłbym zamieścić ten post są zamknięte, to zakładam nowy. Z góry przepraszam za obejście dozwolonej liczby znaków w nazwie tematu, ale 30 znaków to ciut za mało, żeby zmieścić to co autor miał na myśli.
Mam następujący dylemat - chciałbym zwiększyć ilość pamięci RAM w komputerze dwukrotnie. Obecnie zamontowane mam dwie pojedyńcze kości RAM DDR3 2GB. Płyta główna w moim komputerze to ASRock G41C-VS na standardowym BIOS-ie.
Jako iż kupno dwóch kości po 4GB RAM nie wchodzi w grę ekonomicznie, myślę nad zakupieniem jednej. I teraz pojawia się następujące pytanie: Czy możliwe jest poprawne działanie kości o różnej pojemności, w sensie 2x 2GB + 1x 4GB ?
Czy takie podpięcie nie grozi trwałym uszkodzeniem ich wszystkich z racji niezgodności standardów wynikających z różnicy technicznej samych kości? No i najważniejsze, czy system operacyjny 64 bitowy rozpozna poprawnie ilość dostępnej pamięci RAM?
Ja tam jestem zwolennikiem by wszystkie kości pamięci były identyczne. Rozwiązanie 2x2gb+1x4gb powinno zadziałać pod warunkiem, że kości są kompatybilne ze sobą i z chipsetem mobo.
Przy takim ustawieniu jak mówisz stracisz Dual Channel Mode - chociaż myślę, że kontroler pamięci powinien przełączyć ją we Flex Mode.