Witam
Mam dość dziwny problem. Dzisiaj włączyłem komputer i oczom nie uwierzyłem, że procesor z 2166 Mhz stał się procesorem z 1300 MHz. W właściwościach systemu pisze, że mam 1.95GHz, gdy naprawdę mam 2166 MHz. Jaka jest tego przyczyna?
Pewnie walnąłeś na przywrócenie ustawień fabrycznych w biosie / zresetował ci się bios / pieprzy ci się płyta główna i wartość Frequency CPU Clock przestawiła się na wartość optymalną. Spróbuj zmienić na wartość, którą miałeś wcześniej. Jeżeli nie wiesz jak to zrobić - wezwij kogoś, kto się na tym zna. :>
CPU Clock to częstotliwość zegara zewnętrznego? Ale jeszcze jest dziwna sprawa, bo monitor mi się sam pojaśnia lub ciemnieje, nie wiem co jest grane. A jak ustawie ten CPU na 166 MHz to nie będzie żadnych niepożądanych skutków, typu wyższa temperatura procka, jakieś inne objawy wskazujące na niepoprawne działanie komputera? W sprawach biosu jestem zielony, więc prosze o zrozumienie i konkretne porady.
rp: 18079 skąd: Vice City
W biosie zmieniasz ustawienie taktowania procesora do 166MHz.
Choć można też i do 200MHz, ale nie daję gwarancji, że procesor wytrzyma takie taktowanie.
Mam procesor AMD Sempron 2200+ 1,5GHz i dzięki taktowaniu 200MHz, działa jak 2500+ 1,7GHz.
Ja u siebie na Sempronku 3000 maksymalnie do 260 ustawiałem i było całkiem nieźle. Choć mój kumpel poszedł za ciosem, walnął na maksa (455 Mhz) i komp już mu nie chciał odpalić. :>
EDIT:
fan_GTA: to oczywiste, że gdy kombinujesz z częstotliwością to temperatura się zmienia. Bardzo możliwe, a nawet realne jest to, że teraz masz kilka stopni mniej w kompie. Spróbuj walnąć mu 133, uznaniowo posprawdzaj temperatury (nie wiem, dla niektórych 30 stopni to już jest za dużo, a inni nie przejmują się nawet 70). Następnie możesz zmienić na 166. Tak niski skok nie powinien zaszkodzić. Chyba, że masz kompa na gwarancji, to lepiej w biosie nie grzeb. :)
fan_GTA napisał: dobra problem rozwiązany, jednak warto zostawić temat otwarty, bo ktoś może być w podobnej sytuacji, co ja
Ok, ale co to mu da? Przecież w tym temacie nie ma odpowiedzi na twój problem, jak ktoś będzie miał podobny problem to założy ten temat, chyba jednego posta będzie sobie mógł nabić :).
Obecnie forum przegląda 314 gości oraz 0 z 6677 zarejestrowanych użytkowników Razem: 314 · Najwięcej (1845): 21.08.2015
Napisano 25244 (+9697) postów w 1849 tematach z 114 ankietami