rp: 10758 skąd: Nowy Sącz
Witam was chłopcy w ten niedzielny poranek a raczej przed południe. Mam do was pytanie bo mam taki problem. A mianowicie niemoge nigdzie znaleśc jaki opór maja głośniki creative sbs 2.1 350 znaczy sie ile omów maja. Przeszukałem wszystko nawet stronie producenta ale nigdzie niema informacji na ten temat. Na głośnikach też nic niepisze a gdzie mam instrukcje to niewiem bo sprzet ma 4 lata i przez ten czas ta informacja była mi zbedna. Potrzebuje tego bo ide do kumpla na sylwka i biore głośniki dla wzmocnienia wrażen bo decybeli nigdy za dużo ;]. Kumpel ma wzmacniacz 8 omowy i jesli mojed głośniki mnaja wiecej lub mniej to bedzie źle a raczej niedobrze bo to bedzie ich ostatnik dzień w życiu a ja niechce traciić moich ukochanych głosniczków ;]
O tak, podłącz je, daj regulator na max. i sprawdź jak dobrze działają. ^^
A tak na poważnie to nie sądzę, aby to były głośniki stworzone pod wzmacniacz. Jeżeli więc nie chcesz ich stracić, a tymbardziej, że są to twoje ukochane, to lepiej sobie daruj.
Przeciez to sa glosniki, aktywne maja wlasna koncowke mocy, wiec nie rozumiem jak ty chcesz je podpinaca pod inny wzmacniacz tudziez koncowke mocy. Zauwaz ze to sa glosniki to zwykla koncowka mocy (moim zdaniem) bez przedwzmacniacza, ktorego role odgrywa PASYWNA karta dzwiekowa ktora sama w sobie nie jest koncowka mocy. A ty chcesz zrobic nastepujaca kombinacje do urzadzenia z aktywna koncowka mocy, chcesz podlaczyc inna aktywna koncowke mocy. Zastanow sie. Na wzmacniaczu kolegi wzmacniasz sygnal, ktory ma zalozmy juz jakas wysoka wartosc, a pozniej jeszcze raz na twoich glosnikach? Te sensu nie ma. Powiem wiecej jak przesadzisz ze wzmocnieniem na wzmacniaczu to mozesz sobie uszkodzic twoj zestaw. Dalej idac impedancja twoich glosnikow nie ma tutaj totalnie nic do znaczenia, poniewaz sygnal ktory wpuscisz do twojego zestawu bedzie jeszcze raz "przetworzony", no chyba ze rozbierzesz sobie subwoofer i podlaczysz wszystko pasywnie, to juz inna sprawa, ale zakladam ze nic rozbierac nie bedziesz.
rp: 10758 skąd: Nowy Sącz
ariasz wiesz wolałem sie upewnić bo na sprzecia audio sie za bardzo nie znam a pod wzmacniacz moge podłaczyć głośniki zwykle bo moge je odłaczyć od subwoofer'a . Kolega się uparł że podłaczy i bedzie git. W zasadzie mam 2 wyjścia żeby podłaczyć jakiś ggłośnik lub wzmacniacz wiec niebedzie problemu. Oto też chodziło że bedziemy jechać z jego i moich głośników i żebuy w cmiare miały podobną głośność. Dzięki za pomoc ;)
powiedz koledze ze jest id.... albo nie nie mow mu nic, zauwazyles ile te twoje glosniki maja wat ? a ile potrafi rms wyciagnac wzmacniacz ? chcesz zrobic z malucha ferarri?
nie podlaczaj tego pod zaden wzmacniacz boze, czy to jest takie trudne, pozatem masz glosniki wasko pasmowe, a wzmacniacz jest szeroko pasmowy ale to juz sie wytnie ;X