rp: 18063 skąd: Warszawa
Siema.
Dawno mnie na tym forum nie było. Z góry przepraszam, że przypomniałem sobie o Was dopiero teraz i w takich okolicznościach.
Możecie mi wierzyć lub nie ale nigdy nie grałem w GTA V Nie wiem o tej grze praktycznie nic.
Długo czekałem, żeby ją w końcu uruchomić. Najpierw był problem z porysowaną płytą, przez którą nie mogłem owej gry nawet zainstalować jednak z tym problemem pomogliście mi się uporać już daaawno temu za co dziękuję! Potem pojawił się problem związany z moim starym gruchotem, który nie dał rady uciągnąć gry. Tzn sama gra się uruchamiała ale klatkowała niemiłosiernie. Odpuściłem sobie na pewien czas. Kiedy dostałem w łapy sprzęt, na którym można płynnie grać w piątkę po instalacji gry nie mogę jej uruchomić ponieważ launcher twierdzi, że tryb offline jest niedostępny i nie mogę zrobić nic - ani zalogować się do Social Clubu ani zagrać w trybie offline. Dodam, że strona Social Clubu również nie działa i teraz nie wiem czy to problem po stronie Rockstar czy po mojej stronie. Nie wiem co mogłem zrobić nie tak. GTA V wywala ten sam błąd na obu komputerach zarówno tym starym (na którym wcześniej chociaż się uruchamiała) i na tym nowym. Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
No doprawdy dziwne. U mnie SC działa, w V grałem nawet przed chwilą, więc to akurat niemal na pewno coś u Ciebie. Skoro grasz na wersji płytowej to muszę zapytać o podstawową rzecz, o której często się zapomina: zainstalowałeś wszystkie aktualizacje/łaty? Wersja PC ma już ponad 3 lata i gra mocno zmieniła się przez ten czas. Możliwe, że mechanizmy SC wykorzystywane na początku już nie funkcjonują.
No siema łobuzie. Skoro kiedyś grę odpaliłeś to spróbuj zalogować się na swoje konto social club z poziomu przeglądarki. Pamiętaj, musi to być to samo konto którym aktywowałeś grę. Tam znajdziesz coś takiego jak pobieranie gier. Jeśli aktywowałeś kiedyś pudełkową wersję to powinieneś móc ściągnąć wersje cyfrową. Pamiętaj żeby przed instalacją wyczyścić pozostałości poprzedniej wersji. Najlepiej użyj CCleanera do deinstalacji i czyszczenia dysku oraz rejestru. Jeśli uzywasz konta lokalnego w Windowsie sugerowalbym założenie drugiego, system nie będzie widział zostawionych śmieci. Uwaga! Instalka może zajmuje tam 200 czy 300 mega, ale potem przygotuj się na 75 giga, co przy łączu < 100 Mbps może być wyzwaniem.
Ten sposób u mnie zadziałał. Mam pudełko z premiery i szczerze mówiąc wolałbym podciąć sobie żyły niż instalować grę z 7 płyt a potem przechodzić przez koszmar aktualizacji. Ściągnąłem sobie całość na gotowo i zadziałało na nowym kompie.
Daj znać jak poszło.
+++ EDIT (30.12.2018 09:05):
A jeżeli czysta instalacja zaktualizowanego launchera nie pomoże to będziesz musiał sprawdzić ustawienia zapory, może Windows zablokował połączenia wychodzące i przychodzące. Na czas instalacji i późniejszej gry wyłącz tez zewnętrzny program antywirusowy lub innego firewalla jeśli posiadasz.
Udało mi się zdiagnozować problem! Wina leży po stronie dostawcy internetu (Orange). Kupiłem moduł wi-fi do nowego kompa by zaciągnąć neta ze smartfona przez udostępnianie i problem zniknął. Wszędzie mogę zalogować się na SC oraz na wszystkich urządzeniach (zarówno w launcherze jak i w przeglądarce) pod warunkiem, że nie korzystam z internetu domowego. Dziwne co nie? Wiecie jak to naprawić? Bo na dłuższą metę może to być irytujące, że Orange blokuje mi tylko SC.
Działa. Nie wydaje mi się żeby ów blokada była wlaczona ponieważ tak jak pisalem wszystkie inne strony działają. Tylko SC laduje sie w nieskończoność by po pewnym czasie walnac komunikat o przekroczeniu czasu ladowania czy coś takiego.
Spróbuj jeszcze w otwartym cmd na uprawnieniach administratora polecenie ipconfig /flushdns .
Jeśli nic nie zmieni to też obstawiam że DNS blokuje albo blokady przeciwwłamaniowe na serwerach R* definiują Twój adres jak potencjalny atak i blokują ;)
KLIK zobacz jeszcze czy taka konfiguracja zadziała. Lokalny adres możesz zmienić np. na 192.168.1.17 czy 20 żeby nie było konfliktów w sieci domowej gdy podłączysz kolejne urządzenie i przypisany zostanie ten sam adres lokalny.
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie komputera do routera kablem. Wtedy opóźnienie ping będzie minimalne, a gra przyjemniejsza.
Niestety ta konfiguracja również nie działa. Jedyna zmiana to taka, że mogę przynajmniej uruchomić tryb offline w launcherze ale po chwili przy ikonie statusu dostępu do internetu na pasku zadań ukazuje się żółty wykrzyknik i komunikat "Brak dostępu do Internetu" :(
Zostaje tylko przekierowanie portów. Pamietam kiedy miałem neostradę, modem który otrzymałem fabrycznie miał zablokowane porty. Musisz więc pomajstrować :-)
Ustaw w konfiguracji karty sieciowej automatyczne przypisywanie adresu lub wpisz ręcznie wartości 192.168.1.12 ; 255.255.255.0 ; 192.168.1.1 dnsy 8.8.8.8 ; 8.8.4.4
a potem zaloguj się do panelu admina routera i dokonaj magii.
Udało się!!! Rzeczywiście to była wina zablokowanych portów Poczytałem trochę o tym jak je odblokować i które konkretnie no i w końcu mogę bez problemu zalogować się do SC. GTA Online jeszcze nie próbowałem ale myślę, że nie powinno być kłopotów. Dzięki za pomoc chłopaki! Jak kiedyś będziecie w stolicy to dajcie znać - umówimy się na piwko :D
W ramach zadośćuczynienia i pokuty możesz do nas częściej zaglądać i się udzielać w serwisie. Co miesiąc jest tez losowanie i jeden z najaktywniejszych userów dostaje hajs do GTA Online :-)
Na razie chcę ukończyć tryb fabularny ale na pewno częściej mnie tu zobaczycie, może nawet na jakimś evencie w GTA Online jeśli jakieś jeszcze organizujecie dzięki jeszcze raz - temat do zamknięcia.