Po 6 latach spędzonych z obecnym komputerem pora się w końcu z nim rozstać i zamienić go na lepszy model
Na obecnym sprzęcie nie mogę już nawet zainstalować nowych gier, że o płynnym graniu w trochę starsze tytuły nie wspomnę. Podobnie jak w przypadku poprzedniego komputera tak i teraz planuję kupić sprzęt, który pozwoli mi na komfortowe granie przez następne 5-6 lat. Posiedziałem trochę w temacie sprzętu i wybrałem konfigurację, również kolega, który się mocno w to zaangażował stworzył trochę inny konfig, a temat ten stworzyłem aby się tym z Wami podzielić i wysłuchać Waszych opinii.
KONFIGURACJA I
Procesor - Core i5-4460
Płyta główna - MSI B85M-E45
Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5
Pamięć (RAM) - Crucial Ballistix Sport DDR3 2x4GB 1600MHz CL9
Nośnik danych - Dysk WD Caviar BLUE 1TB
Nośnik SSD - SanDisk Ultra II SDSSDHII-120G-G25
Obudowa - Cooler Master N300 czarna
Zasilacz - Thermaltake Smart Se 530W 80+ Bronze
Chłodzenie cpu - SilentiumPC Fera 2 HE1224
Czytnik kart - modecom cr 108
KONFIGURACJA II
Procesor - Core i5-4460
Płyta główna - ASROCK B85M-HDS
Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 760 OC 4GB DDR5
Pamięć (RAM) - GOODRAM PLAY 4GBx2
Nośnik danych - Dysk WD Caviar BLUE 1TB
Nośnik SSD - CRUCIAL 120GB SATA III
Obudowa - MODECOM VIKING BLUEFAN
Zasilacz - Zasilacz 500W SilentiumPC Vero L1 PSU 80Plus
Czytnik kart - modecom cr 108
Czekam na opinie, która konfiguracja jest lepsza, może lepiej zrobić jakiś mix z tych dwóch, albo obydwie są beznadziejne i chcielibyście coś lepszego zaproponować, lub tylko niektóre podzespoły byście zmienili. Na wszelkie propozycje czekam do końca roku, na początku stycznia już podejmę ostateczną decyzję odnośnie konfiguracji
i sfinalizuję transakcję, tak abym pod koniec stycznia był już przygotowany na zbliżającą się wielkimi krokami premierę GTA V. Co do moich wymagań odnośnie sprzętu to: procesor tylko od Intela, grafika od Nvidii, dysk nie większy niż 1TB, a SSD max 120 GB. Cena za cały zestaw to maksymalnie 3000-3200 zł, komputer może być poskładany w 1 sklepie internetowym lub firmie zajmującej się wyłącznie sprzętem komputerowym, albo na różnych aukcjach jeśli cena za kilka wysyłek będzie niższa od kupna w 1 sklepie.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie opinie, propozycje i porady.