Chaos teraz pojechałeś :P
Zbadałeś to chociaż sam czy sugerowałeś się jedynie wymaganiami sprzętowymi GTA IV? Tego typu zestawienia możesz włożyć między bajki bo nie oddają one w żaden sposób realiów - przykład masz chociażby
tutaj
Gadaliśmy kiedyś podczas gry i mam nadzieję, że pamiętasz to jak wspominałem, że posiadałem kiedyś w swoim pececie GeForce 8500 GT. GTA IV chodziło całkiem sympatycznie na niskich ustawieniach. Jak to określiłem wtedy: "działało, ale to nie było to". Idąc tropem takiego zestawienia na 9400 GT powinno śmigać lepiej bo ma większą wydajność zmiennoprzecinkową niż 8500 GT. Dla mnie jest to wartość TEORETYCZNA często nie pokrywająca się z rzeczywistością. Najlepiej po prostu spróbować uruchomić niż pytać na forach.
Teraz najważniejsze:
1) Problem porównania 7900 GS (który jest ustalony jako minimum) z serią 8xxx lub 9xxx polega na tym, że są to dwie różne architektury procesorów graficznych. NVIDIA na prawdę postarała się optymalizując układy i do tej pory żadna generacja nie powtórzyła sukcesu serii 8xxx (9xxx to na prawdę poprawiona 8xxx).
2) 9400M GT != 9400 GT. Układy z serii mobilnej mogą faktycznie okazać się słabsze od ich odpowiedników do komputerów stacjonarnych - tego w komparatorze już nie sprawdzimy.
EDIT (2:38):
Jeszcze nasunęły mi się takie dwie myśli:
1) Informacje o wymaganiach sprzętowych mają charakter tylko i wyłącznie informacyjny. Moim zdaniem nie jest to wiążące i mimo, że producent w minimalnych wymaganiach sprzętowych podaje konkretny model (w tym przypadku karty graficznej) nie znaczy, że nie ruszy to na teoretycznie słabszym starszym sprzęcie. Śmiem zaryzykować stwierdzenie, że producent zawsze pozostawia trochę zapasu, żeby nie mieć fali reklamacji od sfrustrowanych dzieciaków, które próbują uruchomić takie GTA IV na jakimś GeForce 2 MX 100/200 mającym zaledwie 64MB RAM.
2) Druga kwestia też dotyczy wymagań. Przez lata od wydania tytułu pojawiło się wiele aktualizacji sterowników oraz samej gry. Każdy z tych zabiegów ma wpływ na zmianę granicy, przy której gra całkowicie odmówi posłuszeństwa i nie będzie możliwa komfortowa rozgrywka. Zdarzały się przypadki, że GTA IV nie chodziło u ludzi mających sprzęt z wysokiej półki a po patchu/aktualizacji sterowników nawet ludzie z tańszymi kartami mogli sobie pograć.
EDIT (2:44):
skibi98 - w tym momencie najlepsze co możesz zrobić to:
Dawid napisał:
Jeśli chcesz mieć pewność i masz taką możliwość to przez zakupem pożycz grę od znajomego.
Spróbuj uruchomić i wtedy się przekonasz jak będzie z działaniem tej gry. Niestety zawsze jest tak, że komputer komputerowi nie jest równy (nawet jeśli oba mają takie same podzespoły) i doradzenie czegoś w kwestii sprzętowej przypomina wróżenie.
EDIT (2:47):
Jako, że post pisałem bardzo późno nie jestem pewien czy utrzymałem go w odpowiednim (przyjaznym) tonie. Jeśli niektóre fragmenty mają zaczepny lub atakujący charakter - przepraszam.