Siemano wszystkim, mam nadzieję że temat jest w dobrej kategorii. A więc tak, mam strasznie duży problem z moim gta iv, otóż jakiś czas temu grałem sobie w GTA po parę godzin bez żadnych problemów, aż do wczoraj. Podczas grania nagle pstryk, i komputer mi się wyłączył, pomyślałem że to może z przegrzania więc poczekałem 30minut i znów grałem z 30minut i pstryk komputer się wyłączył. Więc zrobiłem rano format dysku, wgrałem nowego windowsa(XP 32bity) i jak zainstalowałem gta to tym razem już mi się wyłącza przy pokazówce na samym początku gry. Więc poszukałem w googlach podobnych przypadków, i zastosowałem się do rad. Odkurzyłem komputer(nie było za bardzo po co gdyż mam go od 2miesięcy), i zauważyłem że moja karta sieciowa przysłania mi połowę wentylatora od karty graficznej, więc ją przesunąłem o slota w dół, i ucieszony że znalazłem przyczynę sprawdziłem gta, ale znów porażka. Czytałem dalej fora i aktualizowałem stery karty graficznej, dalej to samo. Wgrałem patche do gta do wersji 1.0.0.4 i dalej to samo. Czytałem też trochę o tym że zasilacz może być uszkodzony ale ja nie mam pojęcia jak to sprawdzić, spisałem tylko model i zrobiłem screena z napięciami itd a także z temp komputera(nie mogłem zrobić screena podczas gry gdyż mi sie od razu wyłącza). Aha komputer nie może być za słaby. Mam 4x3.2ghz, nvidia GTX460se, 4gb ramu. A gta chodziło mi na detalach high i rozdzielczości 1920X1080. Myślicie że problem jest zasilacz? i jak to można sprawdzić? Proszę was o pomoc.
Tutaj jest screen: Obrazek
Jest chyba jeszcze gorzej. Właśnie mi się wyłączył podczas przeglądania internetu, możecie mi nadal pomóc mimo iż problem nie dotyczy tylko gta iv?, ps od jakiegoś czasu podczas włączania użytkownika wyskakuje mi tabelka: Obrazek 2
Dzięki za jakąkolwiek pomoc
Możesz z tym walczyć, ale... szczerze? Ja bym poszedł do sklepu, w którym kupiłeś ten sprzęt i złożył reklamację. Niech oni się bawią. To opcja jeśli kupiłeś wszystkie części w jednym miejscu i zapłaciłeś za złożenie. Jeśli sam składałeś to niestety pozostaje samodzielne sprawdzenie z czym dokładnie jest problem i reklamacja tego elementu komputera. Najprościej będzie pożyczyć komponent od znajomego.
Co do samej przyczyny, ja bym też stawiał na zasilacz. Może jest uszkodzony, ale może też być za słaby. Ile W ma ten zasilacz? Miałem podobny przypadek, ale to było już dobrych kilka lat temu. Komputer mi się resetował i nie potrafił przejść już nawet testu POST. Co prawda nie wyłączał się, tylko resetował, ale wtedy to był właśnie zasilacz.
PS. Tak zupełnie na boku radzę instalację Windows 7. Przez XP sporo RAMu Ci się marnuje.
Okazuje się że to jest karta graficzna, stwierdziłem to po tym gdy wypiąłem tą GTX460 i uruchomiłem gta4(działało bo mam jeszcze jedną zintegrowaną z płytą główną) gta się nie wyłączyło, a gdy przypiąłem z powrotem tą 460 to na naj niższych detalach działało więc stwierdziłem że wysokie ustawienia obciążały kartę która przez jakąś usterkę nie daje rady i wyłącza komputer. Tylko najgorsze jest to że teraz są święta wiec wymienią mi to pewnie dopiero po... że akurat teraz musiał się zepsuć gdy mnie znów chęć na gta wzięła. Trudno. Dzięki wam za pomoc.
Na moje to wina zasilacza - mało kto podczas kupowania komputera zwraca uwagę na dobór odpowiedniego zasilacza.
Załóżmy czysto teoretycznie, że posiadasz zasilacz dołączany do obudowy. Te zasilacze to zwykle niecertyfikowane zasilacze marki "No-Nejm", których sprawność to 60-70%. Oznaczałoby to, że zasilacz, który ma na naklejce napisane 450W w rzeczywistości dostarcza tylko 270-315W. Jest to zdecydowanie za mało - zwłaszcza, że GTX460 pomimo faktu że jego TDP wynosi 160W potrafi zjeść nawet do 200. Idąc tym tokiem rozumowania na resztę podzespołów zostaje maksymalnie 115W - czyli mało. Nie wiem jaki masz konkretnie procesor, ale wzorując się na czterordzeniowych układach intela wychodzi, że procek może pociągnąć nawet do 90W energii.
Dlatego prosiłbym, abyś doprecyzował specyfikację swojego sprzętu.
EDIT:
Zasięgnąłem języka - różni producenci w różny sposób mierzą TDP. Intel oblicza ją na podstawie "obciążenia realnymi aplikacjami" - oznacza to tyle, że jego procesory mogą tą wartość przekroczyć.
EDIT2:
Twierdzisz, że winna jest karta graficzna - zastanów się - odpiąłeś najbardziej prądożerne urządzenie w swoim komputerze, więc spadło obciążenie zasilacza a zarazem wzrosła jego stabilność...
Nie, napisał kilka postów wyżej, że komp zaczął mu się wyłączać już nawet w czasie pracy Windowsa. Nie chcę krakać, ale możliwe, że któryś z komponentów został już nawet trwale uszkodzony
Zobaczymy we wtorek wysyłam go do servisu mam gwarancje więc mogą mi dać nawet nowy byle by działa. A jak się dowiem co było przyczyną awarii to jak się zepsuje drugi raz to sprzedam ten podzespół i kupię inny by mieć spokój
Obecnie forum przegląda 213 gości oraz 0 z 6677 zarejestrowanych użytkowników Razem: 213 · Najwięcej (1845): 21.08.2015
Napisano 25244 (+9697) postów w 1849 tematach z 114 ankietami