U, ale tu wszystko zakurzone. Dobra, do rzeczy, piszę gdyż mam dylemat odnośnie wyboru systemu operacyjnego Windows.
Od niedawna mam nowy sprzęt
kilk >>.
Zainwestowałem w procesor dwurdzeniowy Celeron 2,5Ghz 64 bitowy. Obecny system - XP SP3 32bit. zyskał nieco szybkości, jednakże nie wykorzystuje on w pełni możliwość dwóch rdzeniów.
Pojawia się więc logiczne wyjście - upgrade do 64 bitów. Pytanie teraz jaki system wybrać:
-
XP x64 - architektura Windows 2003 Server, brak podstawowego wsparcia, Service Packi tylko dla 2003. Przez to, że traktowany po macoszemu - brak polskiej wersji językowej. Są niby nieoficjalne przeróbki, ale nie wiadomo jak z tym do końca jest.
Plus za nie za duże wymagania sprzętowe, przez można pograć w lepsze gry.
-
Vista x64 - Niby wszystko fajnie, ale dobijają mnie te DRM'y i wszelkie inne pie.rdoły z którymi jest tak jak z systemowym firewallem w XP (na początku widnieje jako włączony, a po jakimś czasie już jest wyłączony), IMHO za duże wymagania sprzętowe, ale już bez większych problemów jak w XP x64. Tylko raz siedziałem na Viście, w hipermarkecie..
-
Seven x64 - Tak jak wyżej - wymagania sprzętowe, tryb zgodności z XP, Bez problemów w Upgrade Advisor. Również na siódemce nigdy nie pracowałem.
Który z powyższych systemów polecacie? Z czym jest najwięcej problemów w czasie normalnego użytkowania ? Od razu mówię, że instalacja Linuxa na twardzielu z góry odpada.