Mój problem polega na tym, że pomimo tego, że napisałem na Shoutboksie, że mi V działa to jednak teraz gra nie chce się uruchomić.
Gra jest oryginalna i aktywowana przez Rockstar Games Launcher.
Robie tak:
1. Uruchamiam wyżej wspomniany program
2. Klikam na Zagraj
3. Gra uruchamia się w okienku, jest obraz i dźwięk, w sensie te gwiazdki w prawym górnym rogu ekranu, loga R* i w momencie kiedy na ekranie ma się pojawić cała strona tekstu to pojawia się komunikat: Program Grand Theft Auto V przestał działać i pod spodem przycisk Debuguj i Zamknij program.
4. Klikam na to Zamknij i program się wyłącza. Jeszcze ze strony Rockstar Games Launcher pojawia się sugestia, żeby włączyć grę w trybie awaryjnym, ale na to samo wychodzi.
Jeśli to ważne to grę uruchamiam z dysku SSD podpiątego pod USB 3.0
System to Windows 10, nieaktualizowany od dawna (brak miejsca na dysku), a sprzęt to laptop z 2013 roku.
Jeśli chodzi o reinstalację gry to nie wchodzi ona w grę, bo bym znów musiałbym pobierać grę 3 dni (kupiłem grę przez internet i dostałem klucz na maila jakby ktoś pytał).
A jeszcze jedno, przed pierwszym uruchomieniem miałem komunikat, że komputer nie spełnia wymagań gry, a mimo to gra się uruchomiła i dało się w nią grać (bez ścin co ciekawe).
No to też nie jest karta odpowiednia do grania. Ale z tego co napisałeś, gra wcześniej działała. Czy od tamtego czasu (gdy wszystko było ok) coś się w komputerze istotnie zmieniło? Wymieniałeś jakieś komponenty, aktualizowałeś jakiś soft albo sterowniki? Czy wtedy kiedy wszystko działało gra też była odpalana z zewnętrznego SSD?
Wywal Rockstar Launcher i wyczyść pozostałości np. Ccleanerem. Zainstaluj ponownie Rockstar Launcher na partycji systemowej (domyślnie C:). Daj znać jak poszło.
Nie wiem, ale udało mi się teraz uruchomić V i dało mi się nawet wejść do Online, ale potem znowu coś się popsuło.
+++ EDIT (03.02.2020 21:44):
chaos napisał: Wywal Rockstar Launcher i wyczyść pozostałości np. Ccleanerem. Zainstaluj ponownie Rockstar Launcher na partycji systemowej (domyślnie C:). Daj znać jak poszło.
Jak usunę Rockstar Games Launcher to nie będę musiał ponownie pobierać GTA V?
Zrobiłem tak jak pisał @chaos, ale nic to nie dało.
Natomiast gdy wywala do pulpitu to wartość CPU wynosi 100% lub jest blisko tej wartości, a wartość RAM jest powyżej 50% a gdy zamknę komunikat to wartość CPU spada do jakiś 20-30%.
W folderze osobistym (Dokumenty) masz folder Rockstar Games. Dalej powinieneś mieć foldery GTAV i Social Club. W nich znajdziesz pliki launcher.log i sicialclub_launcher.log. Podeślij je gdzieś i wrzuć link tutaj, może znajdziemy przyczynę problemu
chaos napisał: @sdr za łatwo stawiasz krzyż(yk) :D
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań Fan, podrzuć logi tak jak chaos pisze. Cokolwiek się dzieje, jakiś ślad powinien tam zostać. No chyba, że brakuje zasobów na zapis... :P
STATUS_ACCESS_VIOLATION - wygląda na naruszenie pamięci. Masz włączoną pamięć wirtualną? Ile? Może spróbuj zwiększyć. Ile masz RAM-u? Ile pamięci ma przydzielone karta graficzna?
No trochę mało. A co z tą pamięcią wirtualną? Nie wiem o co dokładnie się launcher pluje (RAM czy pamięć karty graficznej), ale gdyby chodziło o RAM to pamięć wirtualna powinna poratować. Upewnij się, że masz 4GB wirtualki ustawione.
Tak, mam ustawione 4GB pamięci wirtualnej.
Udało mi się uruchomić V i nawet przejść jedną misję w fabule, ale jak chce włączyć Online to na etapie tworzenia postaci zawiesza się program.
Jeśli chodzi o samą rozgrywkę, to ciężko to nazwać rozgrywką, bardziej bym powiedział pokaz slajdów. CPU jak i RAM wskazują blisko 100% wykorzystania.
Ok, czyli gra działa Ci losowo... Jakoś wątpię, że zaczyna się sypać dopiero w Online. Pewnie jakbyś pograł trochę dłużej w singla to też by klękła. chaos, jakieś pomysły? Bo zaczynam się znowu przekonywać do swojej teorii
Dołożyć wincyj ramu albo odpalić w okienku 800x600. Wyłączyć zbędne procesy systemu, antywirusy itp. 4 GB na współudział z kartą to faktycznie za mało, sam Windows potrafi dużo zająć, do tego 1,5gb idzie na kartę.
4GB to jest chyba maks dla mojego laptopa, zresztą nie pamiętam, mam Asusa X401A. Co do okienka, to odpalam grę w 640x480 i też bład wyskakuje. Jakby co to mogę dać zdjęcie z ustawieniami graficznymi w V.
Nie wiem czy to cokolwiek pomoże jeśli już masz ustawienia na minimum. Zobacz sobie jeszcze jakie ustawienia zmieniali w Potato Mode. To już zabawa na plikach konfiguracyjnych, ale chyba nic innego nie pozostało.