Chciałbym zakupić drukarkę do użytku domowego, względnie urządzenie wielofunkcyjne. Interesuje mnie automatyczny druk dwustronny z możliwością wydruku kilku stron na jednym arkuszu, a także tanie zamienniki (tusz albo toner) lub samodzielna regeneracja (tusz). Zastanawiam się nad kupnem HP 3525 ze względu na wymienną głowicę, ale wiem że z drugiej strony jest problem z zamiennikami. Jakie macie opinie na temat tego modelu, może polecicie mi coś lepszego. Przedział cenowy do max. 400 zł.
Raczej nie jestem w stanie niczego polecić, ale skoro nikt się nie wypowiada to rzeknę tylko, że sam używam Samsunga ML 1640 i nie mam powodów do narzekań. Tania laserówka (ja kupowałem już jakieś 3 lata temu, więc teraz będzie jeszcze tańsza - o ile nadal jest w sprzedaży). Co do dwustronnego druku to zgaduję, że chodzi Ci o to żeby drukarka sama zadrukowywała obie strony na raz? Większość tanich sprzętów chyba nie ma takiej funkcji - nie wiem - przynajmniej mój Samsung nie ma, ale odczuwam z tego powodu jakiegoś szczególnego dyskomfortu. Nie jest dla mnie problemem odwrócenie kartki i wydruk drugiej strony. A jak potrzeba wydrukować kilkadziesiąt stron dwustronnie (praca dyplomowa, etc) to zawsze można przy wydruku zaznaczyć druk stron nieparzystych, a potem wsadzić wydrukowane kartki odwrotnie i drukować strony parzyste. U mnie się sprawdzało. Wszystko można ustawić na poziomie softwarowym. To samo z wydrukiem wielu stron na jednej.
Oryginalne materiały eksploatacyjne zawsze są drogie. Taniej nieraz wychodzi zakup nowej drukarki; paranoja. Kiedy skończył mi się toner startowy zaryzykowałem i kupiłem na Allegro toner zregenerowany, o połowę tańszy od oryginału (ponad 200zł vs prawie 100zł) i wystarczający na wydruk 50% więcej stron (powinien wytrzymać około 3k stron). Używam już chyba z rok i na razie nie widzę żadnej różnicy jakościowej.
Wniosek? Bierz jakąś tanią laserówkę, najlepiej popularną, sprawdzoną przez innych i drukuj Daj znać jak się na coś zdecydujesz.
O w końcu ktoś się zdecydował odpowiedzieć xD, co do laserówek, ktoś mi powiedział, że nie ma się za co zabierać nie mając co najmniej 700 zł w kieszeni, choć jest dla mnie idiotyzmem wydawać ok 1.000 zł na drukarkę do użytku domowego, w atramentowych problemem są zasychające głowice i to mnie martwi, nie wiem co z kolei "może" dolegać laserowym ?
Ja mogę polecić Konicę Minoltę 1600W. Osobiście jej nie posiadam, bo rzadko kiedy drukuję, ale gdybym miał wydać kasę na drukarkę wybrałbym właśnie coś takiego.
Sama drukarka kosztuje 450 zł, tonery w zamienniku to jakieś 130 czarny, 150 kolor (przy ekonomicznym druku starczają na 4000 kartek, w standardzie 2500 czyli baaaardzo dużo). I co najważniejsze toner nie zasycha tak jak atrament, więc możesz być spokojny przez długi czas.
Jeśli chcesz urządzenie wielofunkcyjne to wybierz 1680MF. ***iście drogie z początku, ale przekonasz się, że zwraca się podczas eksploatacji.