Dzisiaj postanowiłem sprawdzić parę kodów do GTA IV, wpisałem ten na SuperGT i FIB .. No i pocheatowałem już 15 razy ;]
Pytania:
1. Podobno akurat kody na POJAZDY nie wpływają na grę, czyli NIE zablokowują One Man Army etc. Czy to prawda?
2. Na stronce z tymi kodami, bodajże kody.cvr przeczytałem, że stosując kody należy raczej nie robić save'ów. O co z tym chodzi i czy to prawda? Zasave'owałem już grę z użytym kodem 3 razy i nic.
1. Nie słyszałem o tym, więc się nie wypowiem.
2. Nie powinno się zapisywać gry po użyciu kodu (patrz wyjaśnienie niżej).
Chodzi o to, że kiedy wpiszesz kod i potem zasejwujesz to gra będzie pamiętała, że 'oszukiwałeś' i nie będziesz miał jak cofnąć się do momentu, w którym grałeś uczciwie. W poprzednich częściach serii było tak, że po użyciu kodu i zapisaniu gry nie mogłeś uzyskać w statystykach gry żadnej rangi poza 'Cheater'. Nie było też możliwe uzyskanie statystyki 100% ukończenia gry. Nie wiem czy z IV jest tak samo, ale nie ryzykowałbym jeśli zależy Ci na wymaksowaniu statystyk w grze.
Kody są po to, żeby trochę urozmaicić zabawę (pomiędzy misjami), ale nie powinno się stosować ich do ułatwiania sobie gry. Myślę, że mniej więcej wyjaśniłem zamysł tego rozwiązania. Gdyby ktoś chciał coś dodać w temacie to proszę bardzo