Witam, mam problem ze swoją drukarką. Ma ona już dobre 5 lat. Jest to model Canon IP 2000. Jej problem polega na tym, że za nic nie chce wydrukować niczego w kolorze czarnym. Na kolorowo już tak. Sprawdzałem kartridże i jestem w nich tusz, dla pewności nawet wymieniłem czarny na nowy, ale dalej nic. Może Wy coś wiecie?
Hmm, widzę że nikt się nie spotkał z podobnym problemem. Próbowałeś korzystać z narzędzi diagnostycznych zawartych w oprogramowaniu drukarki? Czyszczenie głowicy? Reinstalowałeś stery? To takie najbardziej podstawowe czynności, ale trzeba spróbować.
Na jednym z forów znalazłem opinię, że problemem może być zaschnięta głowica (drukarka praktycznie do wymiany), ale nie wiem w sumie jak to rozpoznać i co jest przyczyną :P Może to też być licznik wydrukowanych stron, który blokuje drukarkę i zmusza Cię do opróżnienia/wymiany pojemnika ze zużytym tuszem (filcowa szmatka nasiąknięta zaschniętym tuszem). Licznik można jednak ręcznie zresetować i jechać dalej. Czasem to pomaga, a czasem nie.
Cytat: 1. wyłącz drukarkę
2. wduś i trzymaj przycisk resume (2 od góry)
3. wduś i trzymaj przycisk power
4. trzymając nadal power puść resume
5. wciśnij resume 2 razy i puść przycisk power
6. zielona lampka zacznie mrugać. jak przestanie zacznie się palić
8. gdy zacznie się palić cały czas wciśnij resume 4 razy
9. wduś power - drukarka powinna się wyłączyć, jeżeli nie to wduś jeszcze raz, aż się wyłączy
10. można używać już drukarki normalnie
Więc kup nowego Canona.
No ostateczność, ale co zrobić? Jeśli wyczerpały Ci się pomysły może oddaj sprzęt do pobliskiego serwisu. Tylko umów się z nimi na same oględziny. Pewnie okaże się, że naprawa wyjdzie tyle co nowa drukarka. No, chyba że to jakiś wyjątkowo błahy przypadek (czego życzę ofkz).