Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dj_link Godfather
|
Wysłany: 21.11.2005 23:29 Temat postu: Grossen Krieg Grunwald |
|
|
zeby nie bylo: tekst nie jest napisany przezmnie, ja go tylko tutaj publikuje....
-------------------------------------------------------------------------------
Na wesoło!
Tytuł niemiecki - Grossen Krieg Grunwald
------------------------------------------------------------------------------
Język niemiecki został użyty dowolnie i swawolnie. Znawców tego języka autor tekstu przeprasza, a Niemcy być może nie zrozumieją.
------------------------------------------------------------------------------
Zwei Mieczen od deutsche ritteren w biała prześcieradło ze schwarzen kreuzen dla polnische koenig Jagiełło mit ihre brudder Witold, w imię freundschaft und buzi-buzi.
Król Jagiełło siedział w swoim wozie dowodzenia i co chwila zerkał na zegarek. Minęła godzina od zapowiadanej faksem wizyty dwóch znamienitych rycerzy zakonu krzyżackiego. Witold siedział w kącie i układał pasjansa z dwóch kart, który i tak nigdy mu nie wychodził. Nagle z pomieszczenia radiooperatora wypadł woj Przemko z Bydgoszczy z okrzykiem: "Nadchodzą!". Faktycznie, po chwili do opancerzonych drzwi ktoś zapukał.
- Wlazł - rzucił Jagiełło, zagryzając mentosa. Pukanie rozległo się ponownie.
- Do nich trzeba po ichniemu... Komm, komm... schneller bitte - zakrzyknął książę Witold. Drzwi otworzyły się i w pośpiechu wbiegło do środka dwóch gości w zbrojach i z piórami pawi na hełmach.
- Guten Morgen polnischen koenig - powiedział wyższy i starszy, stając na baczność.
- Co oni gadają? Chcą mnie butem w mordę lać czy jak? - spytał Jagiełło, przyglądając się obu gościom dość uważnie, na co pozwalał mu jego sokoli wzrok i noktowizor.
- Nie król... my dla wasza przynieść zwei mieczen - powiedział starszy. - Udo, komm gib mir zwei mieczen - poprosił. Udo wyciągnął zza pleców dwa krótkie kordziki marynarskie.
- Miały być zwei grossen mieczen - powiedział starszy z upomnieniem.
- Ich weisse nicht... Ja nic nie wiedzieć, meine liebling fater, Urlich geben mi tylko te maciupen sztiieten... Ich weisse nicht -tłumaczył się młodszy.
- Co oni plotą? - zdenerwował się Jagiełło.
- Gadać mi zaraz co jest grane, bo dam po gębie!
Krzyżacy rycerze zamarli z lekko rozchylonymi ustami. Latająca wokół mucha wykorzystała ten moment i narobiła młodszemu na hełm.
- Gadajcie coście za jedni i dawajcie te miecze, coście je mieliście przynieść, ino wartko, bo czas już bitwę zaczynać.
- Och, meine liebling polnischen koenig... keine krieg, keine bitwa, my przynieśli zwei mieczen - powiedział starszy, podnosząc do góry kordziki - żeby byt freundschaft, buzi-buzi. Polaken. Szwabenzwei brudder, cmok, cmok - zakończył, składając usta w słodkiego całusa.
- Wywalić tych dwóch idiotów! - powiedział podniesionym głosem Jagiełło.
- l posłać im na odchodne ze trzy stingery, żeby nie myśleli, że odchodzą z pustymi rękami. Ja im dam buzi-buzi... cmok, cmok! Niech artyleria zajmie się tą hałastrą w białych prześcieradłach i zakutych w blachy, a pawie piórka to ja już im sam powtykam... - zaryczał.
Dwaj rycerze krzyżaccy, odchodząc, sprzeczali się między sobą.
- Scheise... du dumkopf, ty idiota, zamiast; zwei mieczen ty dat zwei klajne sztiieten, was du zrobił z zwei grossen mieczen dla polnische koenig? - krzyczał straszy.
- Och, eine kleine gescheft, ja zrobić mały interesa... ja sprzedać zwei grossen mieczen i dostać guten polski herbatnik i zwei maciupen sztiieten - odparł młodszy.
- Scheise, scheise, scheise, trzi razy scheise!!! - zaklął stary.
- Tobie się fater chcieć scheise? - spytał młodszy.
- Nein, du dumkopf!
W tym momencie w obu rycerzy uderzyły wspomniane trzy stingery i zakończyły głupawy dialog. Z krzyżackich pozycji zostały tylko stosy żelastwa i kilka koni. Jagiełło jeździł jeepem po pobojowisku i oglądał zniszczenia.
Morał z tej bezsensownej historyjki jest równie głupi, jak i cała historyjka: nie należy się pchać z zwei maciupen sztiieten zamiast grossen mieczen, bo może to zmienić historię i otrzyma się drei stingeren i nie zdąży się nawet "Mein Gott!" zakrzyknąć.
W tym momencie należy dodać, co robię z niechęcią, bo nie lubię reklamy, że "guten polski herbatnik" był dziełem zakładów E. Wedla w Warszawie.
Guten Apetit,
Życzy Andrzej Vader
--------------------------------------------------------------------------
Autor: Andrzej Vader _________________ xxx REGULAMIN FORUM xxx |
|
Powrót do góry |
|
|
Żyłkaa asshole
|
Wysłany: 22.11.2005 17:55 Temat postu: |
|
|
Hyhy... gdzie to znalazles? Pamietam ze bylo cos takiego w jakims numerze CDA lub w tipsomaniaku z CDA. |
|
Powrót do góry |
|
|
hapeka all star
|
Wysłany: 22.11.2005 22:32 Temat postu: |
|
|
znalazłem błąąąąd!!111111eins
BULLSHIT! _________________ Byłaś naprawdę fajną dziewczyną
i było nam razem naprawdę miło.
Lecz tamten to chłopak był bombowy,
bo trafiał w dziesiątkę w strzelnicy... sportowej.
xD |
|
Powrót do góry |
|
|
(: Metzen :) punk
|
Wysłany: 22.11.2005 22:32 Temat postu: |
|
|
Może mnie to rozbawilo, bo zartow jezykowych mam codziennie duzo ponad norme? _________________ GTA Liberty City
|
|
Powrót do góry |
|
|
sdr padrino
|
Wysłany: 22.11.2005 23:17 Temat postu: |
|
|
aa btw mtz ty byłeś trochę w austrii więc pewnie nieźle znasz niemiecki będziesz naszym tłumaczem xD _________________
*** REGULAMIN *** |
|
Powrót do góry |
|
|
dj_link Godfather
|
Wysłany: 22.11.2005 23:47 Temat postu: |
|
|
hapeka napisał: | znalazłem błąąąąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111111eins
BULLSHIT! |
te, Zenuś, gdzie mamy ten błąd?
btw. (sdr) - Twój 900 post :> _________________ xxx REGULAMIN FORUM xxx |
|
Powrót do góry |
|
|
lothronik homeboy
|
Wysłany: 23.11.2005 00:12 Temat postu: |
|
|
sdr napisał: | aa btw mtz ty byłeś trochę w austrii więc pewnie nieźle znasz niemiecki będziesz naszym tłumaczem xD |
sdr, ale gafę żeś dał teraz (czy jak to się tam mówi xD). ;f mtz'enq, sprostuj. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 23.11.2005 00:35 Temat postu: |
|
|
mtz jest w Austrii i niemiecki mój coraz lepszy jest (startowałem z bardzo niskiego poziomu, w ciagu trzech miesięcy zrobiłem naprawdę sporo - A pod koniec roku szkolnego bede mogl prawie normalnie rozmawiac (a z czytaniem zawsze mniejszy problem ;E)xD). A tłumaczył i tak będę - dla ćwiczeń ^^
dobra, trzeci edit ;o:
Zajrzalem sobie na GTAReactor i stwierdziłem, że rozumiem około 60-70% z newsów. Jesteście ze mnie dumni? ^^ _________________ GTA Liberty City
|
|
Powrót do góry |
|
|
hapeka all star
|
Wysłany: 23.11.2005 00:59 Temat postu: |
|
|
dj_link napisał: | te, Zenuś, gdzie mamy ten błąd? | Całe zdanie to jeden wielki błąd ;p _________________ Byłaś naprawdę fajną dziewczyną
i było nam razem naprawdę miło.
Lecz tamten to chłopak był bombowy,
bo trafiał w dziesiątkę w strzelnicy... sportowej.
xD |
|
Powrót do góry |
|
|
dj_link Godfather
|
Wysłany: 23.11.2005 09:21 Temat postu: |
|
|
hapeka napisał: | Całe zdanie to jeden wielki błąd ;p |
chyba równoważnik :P zreszta i tak to nie ja pisalem ten tekst - dalem go w oryginale :P _________________ xxx REGULAMIN FORUM xxx |
|
Powrót do góry |
|
|
sdr padrino
|
Wysłany: 23.11.2005 16:16 Temat postu: |
|
|
(: Metzen napisał: | mtz jest w Austrii |
aha nie no, bo ostatnio gdzies w opisie widziałem "znowu w Polsce" czy jakoś tak zrozumcie mnie, noo dobra mtz. to przeglądaj niemieckojęzyczne stronki _________________
*** REGULAMIN *** |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 23.11.2005 16:22 Temat postu: |
|
|
Bo pod koniec października byłem w Wawie ^^ xD _________________ GTA Liberty City
|
|
Powrót do góry |
|
|
lothronik homeboy
|
Wysłany: 23.11.2005 16:29 Temat postu: |
|
|
Ale u lothronika nie. xO _________________
|